24.1.14

Genterapi för att förbättra synen


Ett team av kirurger vid Oxford testade en genterapiteknik för att förbättra ordningen pa sex patienter som annars skulle vara blinda .

Operationen innebar införandet av en gen i ögonen , som reaktiverangeceller som upptäcker ljus . Läkare som deltar i insatsen anser att behandlingen kommer att användas , med tiden , för behandling av vanliga former av blindhet .
Den första patienten, som var 63 ar gammal i början av forskningen , för tva ar sedan , lider coroideremie , en genetisk sjukdom där celler som känner av ljuset gradvis dör och innan operationen kunde knappt se . Han och en annan patient i testet fann en förbättring av synen efter operationen och andra är i de tidigaste stadierna av blindhet , fann de en förbättring av mörkerseende .
Om de gjort förbättringar i denna grupp av patienter , kommer behandlingen att göras tillgängliga för andra patienter coroideremie , yngre , inte förlora . Coroideremia är ett sällsynt tillstand , som endast Storbritannien cirka 1.000 personer , men professor MacLaren tror att framgang i att behandla den med den nya tekniken visar att genterapi kan användas för att bota andra genetiska former av synnedsättning , inklusive aldersrelaterad makuladegeneration . Detta leder sa smaningom till blindhet arligen till 300.000 människor i Storbritannien och orsakar en försämring av synen pa ett av fyra vuxna över 75 ar .


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar