20.1.14

P. E. motsätta sig Pioneer 1507


Europaparlamentet motsätter sig godkännande av genetiskt modifierad majs " Pioneer 1507 "
Genetiskt modifierade " Pioneer 1507 " bör inte tillatas pa odling marknaden som dess pollen kan paverka insektsresistentamalar och fjärilar , uppgav i en resolution som antogs pa torsdagen Europaparlamentet vid sin session i Strasbourg . Ledamöterna uppmanar radet att förkasta ett förslag till godkännande , och kommissionen har inte för avsikt att inte förnya tillstand för varje genetiskt modifierad organism innan förbättra riskbedömningsmetoder .

PE motsätter släpps ut pa EU-marknaden av genetiskt modifierad majs med motiveringen att detta skulle överskrida de genomförandebefogenheterEuropeiska kommissionen ( EC ) , fastställda EU-regler om placering i miljön av genetiskt modifierade organismer . Ledamöterna understryker att EG- förslaget inte anger " ingen särskild förutsättning för skydd av ekosystem och / eller geografiska omraden " , vilket krävs enligt lag . Resolutionen antogs med 385 röster för , 201 emot och 30 nedlagda röster .
I sitt yttrande i februari 2012 , var den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet ( Efsa ) inte uttryckligen överens med slutsatsen citerade den " Pioneer " att det fanns en försumbar riskniva majs i 1507 för Lepidoptera i EU och betonade att de insekter i denna familj kan paverkas om de utsätts för pollen .
PE papekar ocksa att 1507-majs är resistent mot herbiciden och marknadsförs som sadana i USA och Kanada . Men EU glufosinat klassificerats som reproduktionstoxiska och kommer inte att tillata dess användning efter 2017 , säger ledamöterna .
Senaste GM grödor godkänts i EU är det Amflora under 2010 , men drogs tillbaka fran EU-marknaden i december 2013 , genom beslut av tribunalen i EU , av domstolen . Det enda godkända genetiskt modifierade majsen MON 810 odling inom EU är fran Monsanto , men förnyade hans tillstand tillfälligt under nagra ar .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar